ΣτΕ: Συνταγματικό το PSI – Kινείται εντός των νομοθετικών ορίων
ΣτΕ: Συνταγματικό το PSI – Kινείται εντός των νομοθετικών ορίων
H διαδικασία του PSI, του κουρέματος δηλαδή των ομολόγων του Δημοσίου, που έγινε τον Μάρτιο του 2012, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και κινείται εντός των νομοθετικών ορίων, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου, οι δικαστές, με μεγάλη πλειοψηφία, αποφάσισαν ότι πρέπει να απορριφθούν στο σύνολό τους οι προσφυγές κατά του PSI που κατατέθηκαν από ομολογιούχους επενδυτές. Η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη και επομένως δεν έχει διατυπωθεί το πλήρες σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Η βασική επιχειρηματολογία στην οποία θεμελιώθηκε η άποψη της πλειοψηφίας περί συνταγματικότητας των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου και του υπουργείου Οικονομικών για την τροποποίηση των «επιλέξιμων τίτλων», την έκδοση νέων ομολόγων του Δημοσίου κ.λπ. είναι ότι το κούρεμα δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με το koutipandoras.gr.
Το δικαστήριο τάχθηκε με την πλευρά του Δημοσίου και έβαλε σφραγίδα νομιμότητας στην όλη διαδικασία του PSI, δεχόμενο ότι στη ζυγαριά της στάθμισης μεταξύ δημοσίου συμφέροντος λόγω της οικονομικής κρίσης από τη μια πλευρά και οικονομικής απώλειας που υπέστησαν χιλιάδες ομολογιούχοι από την άλλη, προέχει το συμφέρον του Δημοσίου.
Kατά τη διάρκεια της oκτάωρης συνεδρίασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, με συγκεντρωμένους έξω από το δικαστικό μέγαρο εκατοντάδες ομολογιούχους, αγόρευσαν 27 δικηγόροι, που εκπροσώπησαν και τις δύο πλευρές. Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει περισσότεροι από 7.000 επενδυτές, μεταξύ των οποίων φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων κ.λπ. Στις αιτήσεις τους υποστήριζαν ότι το κούρεμα, που οδήγησε σε υπερβολική μείωση της περιουσίας τους, τους επιβλήθηκε αναγκαστικά, χωρίς διαπραγμάτευση, παρά τις αντιρρήσεις τους και με διαδικασίες που δεν συνάδουν προς το μοντέλο της εθελοντικής συμμετοχής.
Όπως αναφέρει το koutipandoras.gr, έπικαλούνταν ότι το κούρεμα παραβιάζει σειρά διατάξεων του Συνταγματικού Χάρτη, από την αρχή της αναλογικότητας και τη θεμελιώδη αρχή της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος μέχρι την οικονομική ελευθερία και την προστασία της περιουσίας.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Νομικά Νέα
30-11-19

Το Δικαίωμα του πολίτη στην περιβαλλοντική ενημέρωση. 

Συνοπτικό άρθρο για τα δικαιώματα του πολίτη και αντίστοιχα τις υποχρεώσεις της Διοίκησης στο ζήτημα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ στις 17.11.2019

Διαθέσιμο και εδώ:

https://e-thessalia.gr/to-dikaioma-toy-politi-sti-perivallontiki-enimerosi/02-09-19
Αίτηση προσωρινής διακοπής λειτουργίας σταθμών κινητής τηλεφωνίας και απομάκρυνσης εγκατεστημένων κεραιών και μηχανημάτων. Εκπομπή επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από βάσεις κινητής τηλεφωνίας. Απαράδεκτο το αίτημα περί απειλής προσωπικής κράτησης, εφόσον δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου. Ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης σωματικής και ψυχικής βλάβης. Αρχές αναλογικότητας και οικονομικής ελευθερίας. Δεκτή.
02-09-19

Σημαντική απόφαση  του ΣτΕ δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια, ακυρώνει ως «ανεφάρμοστες» και «αντισυνταγματικές» τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει σε πολλές εκατοντάδες οικισμούς,  με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κλπ) και αποφάσεις Δήμων και θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σε αυτές τις περιοχές.

Το συνολικό κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί μετά την καθαρογραφή της απόφασης. 

Πηγή: Νόμος & Φύση13-06-19
 Η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο μισθωμένο χώρο δώματος πολυκατοικίας, παραβιάζει τον κανονισμό της πολυκατοικίας που θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις φέρουσες το χαρακτήρα δουλείας που αντιτάσσονται και κατά τρίτων – μισθωτών. Αναγνωρίζει τους ενάγοντες δικαιούχους πραγματικής δουλείας με περιεχόμενο την απαγόρευση της χρήσης του δουλεύοντος ως επαγγελματικού χώρου και την απαγόρευση χρήσης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενοίκων της πολυκατοικίας. Υποχρεώνει τις εναγόμενες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να άρουν την προσβολή, διατάσσει διακοπή λειτουργίας των σταθμών βάσης και καθαίρεση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Η προσβολή του δικαιώματος δουλείας συνιστά αδικοπραξία – επιδίκαση ηθικής βλάβης στους ενάγοντες.


13-06-19
Οικονομική ελευθερία – Δικαίωμα στην υγεία – Απαγόρευση καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – Ανίσχυρη διάταξη νόμου περί εξαίρεσης από την απαγόρευση με την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος (τέλους)

Lawspot.gr


04-06-19
  Αντιστυνταγματική η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων από δασικούς χάρτες.


03-06-19
Δεν είναι έγκυρη η καταρτιση δικαιοπραξίας με αντικείμενο την αποκλειστική χρήση θέσεων στάθμευσης σε πιλοτή σε τρίτους εφόσον αυτοί δεν έχουν στην κυριότητα τους αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία στην πολυκατοικία. Αρνητική αγωγή. 


linkedin twitter
 
 
site created and hosted by