ΕΛ.ΑΣ: Προειδοποιήσεις για τον «ιό της Αστυνομίας»Για έξαρση των κρουσμάτων του «ιού της Αστυνομίας» κάνει λόγο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν προειδοποιούν κι ενημερώνουν τους πολίτες για την έξαρση των κρουσμάτων του λεγόμενου «ιού της Αστυνομίας» ή «ιού των 100 ευρώ».Πρόκειται για το κακόβουλο λογισμικό “Ransomware”, η εμφάνιση του οποίου στο διαδίκτυο παρατηρείται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα σε πολλές χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Στόχος των δραστών είναι ν’ αποσπάσουν χρήματα απ’ τους χρήστες με την απειλή μόλυνσης και ελέγχου των υπολογιστών τους, «μπλοκάροντας» τη λειτουργία τους ή κρυπτογραφώντας αρχεία.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση [link], ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του επικίνδυνου «ιού» είναι η εμφάνιση ενός μηνύματος στο χρήστη ότι ο υπολογιστής του έχει «κλειδωθεί» από τις αρμόδιες αρχές λόγω παράνομης δραστηριότητας και ότι για την επαναλειτουργία του απαιτείται η καταβολή 100 ευρώ, μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Η ΕΛ.ΑΣ επισημαίνει ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ουδεμία σχέση έχει με συναφείς ενέργειες και εφιστά την προσοχή των πολιτών, προκειμένου να μην εξαπατηθούν από σχετικού περιεχομένου μηνύματα. Τέλος, συνίσταται στους χρήστες που θα αντιληφθούν τη «μόλυνση» του υπολογιστή τους, να τερματίσουν τη λειτουργία του και να ζητήσουν τη βοήθεια τεχνικού προς απομάκρυνση του κακόβουλου λογισμικού.

Πηγή: Lavnet 

Νομικά Νέα
30-11-19

Το Δικαίωμα του πολίτη στην περιβαλλοντική ενημέρωση. 

Συνοπτικό άρθρο για τα δικαιώματα του πολίτη και αντίστοιχα τις υποχρεώσεις της Διοίκησης στο ζήτημα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ στις 17.11.2019

Διαθέσιμο και εδώ:

https://e-thessalia.gr/to-dikaioma-toy-politi-sti-perivallontiki-enimerosi/02-09-19
Αίτηση προσωρινής διακοπής λειτουργίας σταθμών κινητής τηλεφωνίας και απομάκρυνσης εγκατεστημένων κεραιών και μηχανημάτων. Εκπομπή επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από βάσεις κινητής τηλεφωνίας. Απαράδεκτο το αίτημα περί απειλής προσωπικής κράτησης, εφόσον δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου. Ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης σωματικής και ψυχικής βλάβης. Αρχές αναλογικότητας και οικονομικής ελευθερίας. Δεκτή.
02-09-19

Σημαντική απόφαση  του ΣτΕ δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια, ακυρώνει ως «ανεφάρμοστες» και «αντισυνταγματικές» τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει σε πολλές εκατοντάδες οικισμούς,  με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κλπ) και αποφάσεις Δήμων και θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σε αυτές τις περιοχές.

Το συνολικό κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί μετά την καθαρογραφή της απόφασης. 

Πηγή: Νόμος & Φύση13-06-19
 Η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο μισθωμένο χώρο δώματος πολυκατοικίας, παραβιάζει τον κανονισμό της πολυκατοικίας που θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις φέρουσες το χαρακτήρα δουλείας που αντιτάσσονται και κατά τρίτων – μισθωτών. Αναγνωρίζει τους ενάγοντες δικαιούχους πραγματικής δουλείας με περιεχόμενο την απαγόρευση της χρήσης του δουλεύοντος ως επαγγελματικού χώρου και την απαγόρευση χρήσης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενοίκων της πολυκατοικίας. Υποχρεώνει τις εναγόμενες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να άρουν την προσβολή, διατάσσει διακοπή λειτουργίας των σταθμών βάσης και καθαίρεση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Η προσβολή του δικαιώματος δουλείας συνιστά αδικοπραξία – επιδίκαση ηθικής βλάβης στους ενάγοντες.


13-06-19
Οικονομική ελευθερία – Δικαίωμα στην υγεία – Απαγόρευση καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – Ανίσχυρη διάταξη νόμου περί εξαίρεσης από την απαγόρευση με την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος (τέλους)

Lawspot.gr


04-06-19
  Αντιστυνταγματική η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων από δασικούς χάρτες.


03-06-19
Δεν είναι έγκυρη η καταρτιση δικαιοπραξίας με αντικείμενο την αποκλειστική χρήση θέσεων στάθμευσης σε πιλοτή σε τρίτους εφόσον αυτοί δεν έχουν στην κυριότητα τους αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία στην πολυκατοικία. Αρνητική αγωγή. 


linkedin twitter
 
 
site created and hosted by