Δηλωση Υποψηφιότητας Λάζαρου Γαϊτάνη για την Προεδριά του Δ.Σ. του Δ.Σ.Β.
Δηλωση Υποψηφιότητας Λάζαρου Γαϊτάνη για την Προεδριά του Δ.Σ. του Δ.Σ.Β.
Ζούμε ως δικηγόροι την εποχή της απελευθέρωσης μιας ανέκαθεν απελευθερωμένης επαγγελματικής δραστηριότητας. Της μετατροπής του δικηγόρου από δημόσιο λειτουργό σε «έμπορο» με την επιβολή Φ.Π.Α. Την εποχή της στοχοποίησης στα μάτια της Κοινής Γνώμης ως υψηλά αμοιβόμενων ακόμη και των χαμηλά αμοιβομένων μικρομεσαίων δικηγόρων, που αποτελούν τη σαρωτική πλειοψηφία των δικηγόρων της χώρας. Οδηγούμαστε στην εποχή της υπαλληλοποίησης του επαρχιώτη δικηγόρου σε μεγάλες εταιρίες «χταπόδια» των Αθηνών με «πλοκάμια» στην επαρχία. Κάποιοι θέλουν τον μικρομεσαίο δικηγόρο στην Ελλάδα ή ατομικό επιχειρηματία υποαπασχολούμενο και υπερφορολογούμενο ή υπάλληλο πολυαπασχολούμενο και με μισθούς Βουλγαρίας αμοιβόμενο. Η προσφερόμενη εναλλακτική λύση είναι η ανεργία, που ούτως ή άλλως υπάρχει αλλά δεν καταγράφεται. Για παράδειγμα, το 2012 οι 97 στους 600 δικηγόρους του Βόλου δεν είχαν ούτε μία παράσταση.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στο χώρο των δικηγόρων αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες συνδικαλιστικές ηγεσίες άλλων επαγγελματικών κλάδων. Το πρόβλημα έλλειψης αξιοπιστίας. Αιτίες; Οι αλλεπάλληλες ήττες από την επέλαση της Τρόϊκας την τελευταία τριετία, η αναποτελεσματικότητα των μέσων αντίδρασης. Η έλλειψη αξιοπιστίας επιτείνεται πιθανά από την αναντιστοιχία μεταξύ του υψηλού βιοτικού επιπέδου ορισμένων εκπροσώπων και του χαμηλού αυτή τη στιγμή, βιοτικού επιπέδου της σαρωτικής πλειοψηφίας των εκπροσωπούμενων. Επιτείνεται από τη μακρά παραμονή στην ηγεσία κάποιων, όταν αυτή συνδυάζεται με νοοτροπία «παπικού αλάθητου» και «ελέω Θεού μονάρχη». Ξεχνούν ότι στη δημοκρατία η εξουσία μοιάζει με γυναίκα, που ο γάμος μαζί της καταλήγει πάντα σε διαζύγιο.
Ανταποκρινόμενος στη σχετική επιθυμία – παρότρυνση συναδέλφων μου, που έγινε εντονότερη μετά από την παραίτηση μου από τη θέση του αντιπροέδρου λόγω διαφωνιών, με τη βεβαιότητα ότι μπορώ να εγγυηθώ μια πορεία διόρθωσης των κακώς κειμένων, ανακοινώνω σήμερα την υποψηφιότητά μου ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στις προσεχείς εκλογές. Για να επιδιώξουμε την ανανέωση, τον εκδημοκρατισμό, την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Για μια άλλη φιλοσοφία προεδρικής λειτουργίας, η οποία θα βασίζεται στη συλλογικότητα, στην πολυφωνία, στο σεβασμό της λειτουργίας του Δ.Σ. ως θεσμικού οργάνου.
Μαζί με τους συνεργάτες – υποψήφιους συμβούλους, μαζί με τους συναδέλφους θα επιδιώξουμε:
Να αναζητήσουμε νέες μορφές συνδικαλιστικής αντίδρασης. Έξυπνους τρόπους συνδικαλιστικής δράσης που θα καθιστούν αμήχανη την εξουσία, πέραν των συνηθισμένων αποχών. Αναλογιζόμενοι την αναποτελεσματικότητά τους, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι τοπικού χαρακτήρα. Το ότι δεν είμαστε ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, βενζινοπώλες, αγρότες, τραπεζοϋπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, που οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις θορυβούν την κρατική εξουσία. Το ότι μια κυβέρνηση σήμερα, στην εποχή του Μνημονίου, σε πολλά θέματα είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μιας αλυσίδας, που καταλήγει στην Τρόϊκα. Βρίσκοντας κοινά σημεία σύμπλευσης να επιδιώξουμε: α) κοινωνικές συμμαχίες και πανελλαδικά και τοπικά, βγαίνοντας από την πολιτική απομόνωσης του σήμερα που μας οδήγησε η ελιτίστικη συμπεριφορά της τοπικής συνδικαλιστικής μας εκπροσώπησης. β) Συνδικαλιστικές συμμαχίες με ευρωπαίους δικηγόρους χωρών του νότου, μέσω της Ολομέλειας των Προέδρων. Να προσφύγουμε κατά των μέτρων αφανισμού του Κλάδου και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Να επιδιώξουμε σε συνεργασία και όχι σύγκρουση με τους τοπικούς φορείς την καλύτερη δυνατή λύση για το Δικαστικό Μέγαρο. Έχοντας υπόψη την παρελκυστική τακτική των εκάστοτε κυβερνήσεων. Τις διαφωνίες μεταξύ των τοπικών φορέων, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για να μη γίνει τίποτε. Παραμερίζοντας τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Τις εμμονές για «πάση θυσία» παραμονή στο υπάρχον Μέγαρο κόντρα στις επιθυμίες της πόλης.
Να αποκαταστήσουμε τις διαταραχθείσες σχέσεις, λόγω διαφορετικών κατά καιρούς αντιλήψεων, προς συγγενικούς προς το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου φορείς, όπως ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων και το Δ.Σ. του ΛΕΑΔΒ. Παίρνοντας εμείς ως Δ.Σ.Β. την πρωτοβουλία. Χωρίς εγωισμούς, χωρίς προϋποθέσεις. Η άτυπη παρουσία εκπροσώπου τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. θα μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα.
Να καταστήσουμε σαφές, σεβόμενοι τους διακριτικούς θεσμικούς ρόλους του καθενός, ότι προσβλητικές ή και μειωτικές συμπεριφορές εκπροσώπων Αρχών προς κάθε συνάδελφο και ιδιαίτερα νέο, θα μας βρίσκουν αντιμέτωπους με κλιμακούμενο τρόπο: Παράσταση διαμαρτυρίας - δημοσιοποίηση στον Τύπο - αναφορά σε υπερκείμενη Αρχή.
Να στοχεύσουμε στην ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες, μεθόδους, πρακτικές, κανόνες λειτουργίας, τρόπους επικοινωνίας. Φρέσκος αέρας να καθαρίσει τη διάχυτη «μυρωδιά της ναφθαλίνης». Ας μην διαφεύγει από ορισμένους ότι όλα αυτά και ιδιαίτερα οι ηγέτες που τα επιβάλλουν, είναι σαν τα ρούχα σε βιτρίνα. Αλλάζουν κάθε εποχή.
Να υλοποιήσουμε τον εκδημοκρατισμό στη λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου με την αλλαγή του προεδροκεντρικού μοντέλου. Να περάσουμε από την εποχή νοοτροπιών «ενός ανδρός Αρχή» στην εποχή της συλλογικότητας. Για ένα πρόεδρο που θα επιδιώκει, να μοιράζει τους ρόλους αναδεικνύοντας νέα συνδικαλιστικά στελέχη. Που θα γεφυρώνει αντιθέσεις, θα συνθέτει απόψεις. Το δημοκρατικό μοντέλο προεδρικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα, απαιτεί: ένα πρόεδρο που δεν θα συμπεριφέρεται αλαζονικά, δεν θα επιβάλλεται με την απειλή αναφορών, δεν θα έχει πάρει διαζύγιο από τη λέξη «συγγνώμη». Ένα πρόεδρο που δεν θα λειτουργεί με τη λογική ότι η μόνη αποδεκτή σε πρότασή του άποψη πρέπει να περιέχει τη λέξη «συμφωνώ». Έναν πρόεδρο που δεν θα επιδιώξει ποτέ να παρακάμψει τη σειρά προτεραιότητας συναδέλφων επικαλούμενος τη θεσμική του ιδιότητα, δεν θα υποβάλλει ποτέ κατά τη θητεία του αίτηση διορισμού ως δικαστικός αντιπρόσωπος. Έναν πρόεδρο, που ανεξάρτητα από τις πολιτικές του απόψεις, δεν θα πολιτικολογεί στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., δεν θα υιοθετεί ποτέ ακραίες πολιτικές θέσεις, αλλά θα εκφράζεται για συνδικαλιστικά, νομικά και κοινωνικά θέματα χωρίς να προκαταλαμβάνει το Δ.Σ., χωρίς να το «καπελώνει».
Να αντιμετωπίσουμε την όποια θεσμική μειοψηφία στο Δ.Σ. με διάθεση συνεργασίας ως συνάδελφοι απέναντι στα ίδια προβλήματα. Οι συσχετισμοί στη λήψη αποφάσεων δεν πρέπει να βασίζονται σε λογικές υποχρεωτικής ψήφου για κάθε θέμα. Δεν πρέπει να θυμίζουν πρακτικές κομματικής πειθαρχίας. Χρειάζεται καλόπιστος διάλογος. Σήμερα έχουμε διάλογο με ωτοασπίδες. Οι φωνές της μειοψηφίας εκλαμβάνονται ως θόρυβος.
Να ανοίξουμε τη μόνιμα κλειστή πόρτα του γραφείου του Δ.Σ., που δεν μπορεί να λειτουργεί ως υποκατάστημα επαγγελματικής έδρας ούτε καν ευκαιριακά. Να καταδείξουμε ότι το γραφείο αυτό είναι χώρος συνδικαλιστικής δράσης, χώρος επικοινωνίας, χώρος συμπαράστασης αδιάκοπτα προσβάσιμος σε κάθε συνάδελφο. Με την πόρτα, ως δημόσιος χώρος, μόνιμα ανοιχτή.
Να αναπτύξουμε σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ μας. Στη εποχή της επικράτησης του άκρατου επαγγελματικού ανταγωνισμού, του κοντόφθαλμου ατομικού οφελισμού, θα προτείνουμε τρόπους αλληλοβοήθειας μηδενικού κόστους. Επιπλέον, θα δοθεί η δυνατότητα, δωρεάν ή έναντι μικρού συμβολικού τιμήματος, πρόσβασης σε πηγές ηλεκτρονικής πληροφόρησης, σχετικά με την Νομοθεσία και τη Νομολογία, θα καταργηθεί το ένσημο ΔΣΒ από τις αιτήσεις των μελών προς το Σύλλογο και θα μειωθεί στο 1/3 το ποσό της ετήσιας συνδρομής. Ακόμη θα ζητηθεί από ιδιωτικούς φορείς η εκπόνηση εκπτωτικών προγραμμάτων υπηρεσιών κάθε είδους προς μέλη μας.
Να συνεχίσουμε τις επιτυχημένες εκδηλώσεις νομικού χαρακτήρα, που έχουν υλοποιήσει τα ΔΣ των τελευταίων ετών με πρωτοβουλία του νυν προέδρου. Επεκτείνοντας το αντικείμενό τους σε εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Δεσμευόμενοι να διατηρήσουμε ό,τι έχει κριθεί επιτυχημένο την τελευταία οκταετία.
Αγωνιώ για το παρόν των δικηγόρων. Αισιοδοξώ για το μέσα από αγώνες μέλλον. Θυμάμαι αυτό που έλεγε κάποτε ο συνταγματολόγος Αλέξανδρος Σβώλος: «Όσο πληθαίνουν οι ασχήμιες ενός καταρρέοντος κόσμου, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουν κάποια μέρα. Όλες μαζί και μια για πάντα»
.  

Νομικά Νέα
30-11-19

Το Δικαίωμα του πολίτη στην περιβαλλοντική ενημέρωση. 

Συνοπτικό άρθρο για τα δικαιώματα του πολίτη και αντίστοιχα τις υποχρεώσεις της Διοίκησης στο ζήτημα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ στις 17.11.2019

Διαθέσιμο και εδώ:

https://e-thessalia.gr/to-dikaioma-toy-politi-sti-perivallontiki-enimerosi/02-09-19
Αίτηση προσωρινής διακοπής λειτουργίας σταθμών κινητής τηλεφωνίας και απομάκρυνσης εγκατεστημένων κεραιών και μηχανημάτων. Εκπομπή επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από βάσεις κινητής τηλεφωνίας. Απαράδεκτο το αίτημα περί απειλής προσωπικής κράτησης, εφόσον δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου. Ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης σωματικής και ψυχικής βλάβης. Αρχές αναλογικότητας και οικονομικής ελευθερίας. Δεκτή.
02-09-19

Σημαντική απόφαση  του ΣτΕ δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια, ακυρώνει ως «ανεφάρμοστες» και «αντισυνταγματικές» τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει σε πολλές εκατοντάδες οικισμούς,  με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κλπ) και αποφάσεις Δήμων και θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σε αυτές τις περιοχές.

Το συνολικό κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί μετά την καθαρογραφή της απόφασης. 

Πηγή: Νόμος & Φύση13-06-19
 Η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο μισθωμένο χώρο δώματος πολυκατοικίας, παραβιάζει τον κανονισμό της πολυκατοικίας που θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις φέρουσες το χαρακτήρα δουλείας που αντιτάσσονται και κατά τρίτων – μισθωτών. Αναγνωρίζει τους ενάγοντες δικαιούχους πραγματικής δουλείας με περιεχόμενο την απαγόρευση της χρήσης του δουλεύοντος ως επαγγελματικού χώρου και την απαγόρευση χρήσης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενοίκων της πολυκατοικίας. Υποχρεώνει τις εναγόμενες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να άρουν την προσβολή, διατάσσει διακοπή λειτουργίας των σταθμών βάσης και καθαίρεση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Η προσβολή του δικαιώματος δουλείας συνιστά αδικοπραξία – επιδίκαση ηθικής βλάβης στους ενάγοντες.


13-06-19
Οικονομική ελευθερία – Δικαίωμα στην υγεία – Απαγόρευση καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – Ανίσχυρη διάταξη νόμου περί εξαίρεσης από την απαγόρευση με την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος (τέλους)

Lawspot.gr


04-06-19
  Αντιστυνταγματική η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων από δασικούς χάρτες.


03-06-19
Δεν είναι έγκυρη η καταρτιση δικαιοπραξίας με αντικείμενο την αποκλειστική χρήση θέσεων στάθμευσης σε πιλοτή σε τρίτους εφόσον αυτοί δεν έχουν στην κυριότητα τους αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία στην πολυκατοικία. Αρνητική αγωγή. 


linkedin twitter
 
 
site created and hosted by