HRW προς Ελλάδα: Ανάκληση προσβλητικής υγειονομικής διάταξης.
Ανάκληση της διάταξης για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, ζήτησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
To Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από τις ελληνικές αρχές την ανάκληση διάταξης , η οποία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να εξαναγκάζονται μέλη ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων σε εξετάσεις για τον ιό HIV.
Η επίμαχη διάταξη αφορά στην καταπολέμηση της διάδοσης μολυσματικών ασθενειών και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η ηπατίτιδα και το AIDS/HIV και ορίζει υποχρεωτικούς ελέγχους και επιβολή υγειονομικών περιορισμών(καραντίνα), όπου αυτοί κρίνονται απαραίτητοι, με σκοπό την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας. Επίσης περιγράφονται και οι ομάδες υψηλού υγειονομικού κινδύνου, όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι ιερόδουλες και οι παράνομοι μετανάστες. Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει ότι λόγω της ασάφειας της διάταξης, δίδεται η ευχέρεια στις αστυνομικές δυνάμεις και στις αρμόδιες αρχές να κάνουν κατάχρηση εξουσίας επί των ιδιαίτερων αυτών κοινωνικών ομάδων, εξαναγκάζοντάς τα μέλη τους σε ιατρικές εξετάσεις και διαδικασίες που, πολλές φορές, δεν είναι απαραίτητες ή που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η επίμαχη ρύθμιση, η οποία είχε εισαχθεί στην ελληνική νομοθεσία το 2012, είχε ανακληθεί τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, για να γίνει η επαναφορά της την 1η Ιουλίου 2013, από το νέο υπουργό Υγείας κ. Α Γεωργιάδη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η επαναφορά της διάταξης συνιστά «ένα βήμα πίσω στον τομέα της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων», καθώς είναι «προσχηματική και ασαφής».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, οι λόγοι δημόσιας υγείας είναι άκρως σημαντικοί, αλλά πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση στάθμιση με τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, καθώς δε χρήζουν όλες οι περιπτώσεις του ειδικού υγειονομικού χειρισμού που επιβάλλει η επίμαχη ρύθμιση.
Πηγή: Lawnet
Νομικά Νέα
30-11-19

Το Δικαίωμα του πολίτη στην περιβαλλοντική ενημέρωση. 

Συνοπτικό άρθρο για τα δικαιώματα του πολίτη και αντίστοιχα τις υποχρεώσεις της Διοίκησης στο ζήτημα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ στις 17.11.2019

Διαθέσιμο και εδώ:

https://e-thessalia.gr/to-dikaioma-toy-politi-sti-perivallontiki-enimerosi/02-09-19
Αίτηση προσωρινής διακοπής λειτουργίας σταθμών κινητής τηλεφωνίας και απομάκρυνσης εγκατεστημένων κεραιών και μηχανημάτων. Εκπομπή επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από βάσεις κινητής τηλεφωνίας. Απαράδεκτο το αίτημα περί απειλής προσωπικής κράτησης, εφόσον δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου. Ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης σωματικής και ψυχικής βλάβης. Αρχές αναλογικότητας και οικονομικής ελευθερίας. Δεκτή.
02-09-19

Σημαντική απόφαση  του ΣτΕ δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια, ακυρώνει ως «ανεφάρμοστες» και «αντισυνταγματικές» τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει σε πολλές εκατοντάδες οικισμούς,  με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κλπ) και αποφάσεις Δήμων και θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σε αυτές τις περιοχές.

Το συνολικό κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί μετά την καθαρογραφή της απόφασης. 

Πηγή: Νόμος & Φύση13-06-19
 Η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο μισθωμένο χώρο δώματος πολυκατοικίας, παραβιάζει τον κανονισμό της πολυκατοικίας που θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις φέρουσες το χαρακτήρα δουλείας που αντιτάσσονται και κατά τρίτων – μισθωτών. Αναγνωρίζει τους ενάγοντες δικαιούχους πραγματικής δουλείας με περιεχόμενο την απαγόρευση της χρήσης του δουλεύοντος ως επαγγελματικού χώρου και την απαγόρευση χρήσης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενοίκων της πολυκατοικίας. Υποχρεώνει τις εναγόμενες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να άρουν την προσβολή, διατάσσει διακοπή λειτουργίας των σταθμών βάσης και καθαίρεση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Η προσβολή του δικαιώματος δουλείας συνιστά αδικοπραξία – επιδίκαση ηθικής βλάβης στους ενάγοντες.


13-06-19
Οικονομική ελευθερία – Δικαίωμα στην υγεία – Απαγόρευση καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – Ανίσχυρη διάταξη νόμου περί εξαίρεσης από την απαγόρευση με την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος (τέλους)

Lawspot.gr


04-06-19
  Αντιστυνταγματική η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων από δασικούς χάρτες.


03-06-19
Δεν είναι έγκυρη η καταρτιση δικαιοπραξίας με αντικείμενο την αποκλειστική χρήση θέσεων στάθμευσης σε πιλοτή σε τρίτους εφόσον αυτοί δεν έχουν στην κυριότητα τους αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία στην πολυκατοικία. Αρνητική αγωγή. 


linkedin twitter
 
 
site created and hosted by