Διεθνής Αμνηστία: Καταγγελίες για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα Ελλάδας-ΤουρκίαςΔιακινδύνευση ανθρωπίνων ζωών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
Διακινδύνευση ανθρωπίνων ζωών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταπάτηση των δικαιωμάτων των μεταναστών, καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.


Στην έκθεσή [PDF] της με τίτλο: «Σύνορα της Ευρώπης: Καταπατήσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία», η οργάνωση εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της για την κατάσταση που επικρατεί, τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα και τα αυξημένα φαινόμενα παράνομης «επαναπροώθησης» προσφύγων στην Τουρκία, από Έλληνες συνοριοφύλακες.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, απαγορεύεται η «επαναπροώθηση», η βίαιη δηλαδή επιστροφή ενός ατόμου σε μια χώρα όπου θα διέτρεχε κίνδυνο σοβαρής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα κράτη υποχρεούνται, μέσω δίκαιων και αποτελεσματικών διαδικασιών, να εξετάζουν τα πραγματικά περιστατικά και να χορηγούν άσυλο στους διατρέχοντες κίνδυνο.

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι προστατεύει τα σύνορά της, όμως στην πραγματικότητα σπρώχνει ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας πίσω στην Τουρκία και αποτέλεσμα αυτού είναι να βρίσκονται ξανά σε κίνδυνο, δηλαδή σε πατρίδες όπου πιθανόν να διώκονται ή να κινδυνεύουν για πολιτικούς ή άλλους λόγους», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Jezerca Tigani, για να συμπληρώσει ότι ακόμα και σε περίπτωση που εισέλθουν στη χώρα μας οι μετανάστες βρίσκονται, τις περισσότερες φορές,αντιμέτωποι με άκρως ακατάλληλες συνθήκες υποδοχής και κράτησης.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να λάβει υπόψη τις καταγγελίες και να τιμωρήσει τους ενόχους για αυτές τις συμπεριφορές που εκθέτουν τη χώρα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό γενικότερα».

Πηγη: Lawnet 

Νομικά Νέα
30-11-19

Το Δικαίωμα του πολίτη στην περιβαλλοντική ενημέρωση. 

Συνοπτικό άρθρο για τα δικαιώματα του πολίτη και αντίστοιχα τις υποχρεώσεις της Διοίκησης στο ζήτημα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ στις 17.11.2019

Διαθέσιμο και εδώ:

https://e-thessalia.gr/to-dikaioma-toy-politi-sti-perivallontiki-enimerosi/02-09-19
Αίτηση προσωρινής διακοπής λειτουργίας σταθμών κινητής τηλεφωνίας και απομάκρυνσης εγκατεστημένων κεραιών και μηχανημάτων. Εκπομπή επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από βάσεις κινητής τηλεφωνίας. Απαράδεκτο το αίτημα περί απειλής προσωπικής κράτησης, εφόσον δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου. Ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης σωματικής και ψυχικής βλάβης. Αρχές αναλογικότητας και οικονομικής ελευθερίας. Δεκτή.
02-09-19

Σημαντική απόφαση  του ΣτΕ δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια, ακυρώνει ως «ανεφάρμοστες» και «αντισυνταγματικές» τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει σε πολλές εκατοντάδες οικισμούς,  με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κλπ) και αποφάσεις Δήμων και θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σε αυτές τις περιοχές.

Το συνολικό κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί μετά την καθαρογραφή της απόφασης. 

Πηγή: Νόμος & Φύση13-06-19
 Η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο μισθωμένο χώρο δώματος πολυκατοικίας, παραβιάζει τον κανονισμό της πολυκατοικίας που θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις φέρουσες το χαρακτήρα δουλείας που αντιτάσσονται και κατά τρίτων – μισθωτών. Αναγνωρίζει τους ενάγοντες δικαιούχους πραγματικής δουλείας με περιεχόμενο την απαγόρευση της χρήσης του δουλεύοντος ως επαγγελματικού χώρου και την απαγόρευση χρήσης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενοίκων της πολυκατοικίας. Υποχρεώνει τις εναγόμενες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να άρουν την προσβολή, διατάσσει διακοπή λειτουργίας των σταθμών βάσης και καθαίρεση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Η προσβολή του δικαιώματος δουλείας συνιστά αδικοπραξία – επιδίκαση ηθικής βλάβης στους ενάγοντες.


13-06-19
Οικονομική ελευθερία – Δικαίωμα στην υγεία – Απαγόρευση καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – Ανίσχυρη διάταξη νόμου περί εξαίρεσης από την απαγόρευση με την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος (τέλους)

Lawspot.gr


04-06-19
  Αντιστυνταγματική η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων από δασικούς χάρτες.


03-06-19
Δεν είναι έγκυρη η καταρτιση δικαιοπραξίας με αντικείμενο την αποκλειστική χρήση θέσεων στάθμευσης σε πιλοτή σε τρίτους εφόσον αυτοί δεν έχουν στην κυριότητα τους αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία στην πολυκατοικία. Αρνητική αγωγή. 


linkedin twitter
 
 
site created and hosted by