Αγωγές πανεπιστημιακών στο ΣτΕ : Δίκη-πιλότος για τις μειώσεις των μισθών.

Σε «πιλοτική δίκη» στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί εάν είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες σε διεθνείς συμβάσεις οι περικοπές των αποδοχών που επιβλήθηκαν αναδρομικά από τον περασμένο Αύγουστο στους πανεπιστημιακούς καθηγητές αλλά και σε άλλες κατηγορίες των λεγόμενων «ειδικών μισθολογίων».
Με πράξη της αρμόδιας Επιτροπής ΣτΕ (συγκροτείται από τρία κορυφαία στελέχη του) οι πρώτες αγωγές πανεπιστημιακών που κατατέθηκαν σε Διοικητικά Πρωτοδικεία, παραπέμπονται κατευθείαν στο ανώτατο δικαστήριο, ενώ ταυτόχρονα παραγγέλλεται να «παγώσει» η εκδίκαση όλων των παρόμοιων αγωγών σε όλη τη χώρα, μέχρις ότου το ΣτΕ επιλύσει τα συνταγματικά ζητήματα.
Οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι οι μεγάλες περικοπές των αποδοχών τους από 1-8-12 (σε συνέχεια προηγούμενων μειώσεων και επιβαρύνσεων) χωρίς καμία τεκμηρίωση για την αναγκαιότητά τους, παραβιάζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανώτατη εκπαίδευση, καθώς αδυνατούν να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους. Ταυτόχρονα παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της αξιοκρατίας, αλλά και το δικαίωμα της περιουσίας, που κατοχυρώνεται και σε διεθνείς συνθήκες.
Στοιχεία
Στην αγωγή που διαβιβάστηκε από το Δ. Πρωτοδικείο Αθήνας στο ΣτΕ επισημαίνεται ότι ένας πρωτοδιοριζόμενος λέκτορας (συνήθως σε ηλικία 35-40 ετών) παίρνει πλέον καθαρά 950 ευρώ και ένας πρωτοβάθμιος καθηγητής προς το τέλος της πανεπιστημιακής του σταδιοδρομίας περίπου 1.900 € καθαρά μηνιαίως. Ετσι, όμως, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα πολύ αυξημένα έξοδα που απαιτούνται για τη συνεχή ενημέρωση και ανταπόκριση στον επιστημονικό διάλογο, όπως για την αγορά βιβλίων – επιστημονικών περιοδικών, πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων, παρακολούθηση συνεδρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό κ.λπ.

Μέσα σε εννέα μήνες, τρεις πανεπιστημιακοί είδαν τις αποδοχές τους να περικόπτονται κατά 3.426 έως 6.801 € ο καθένας και με την αγωγή ζητούν να τους επιστραφούν τα ποσά αυτά, γιατί η μείωση είναι παράνομη, αφού στηρίζεται στον αντισυνταγματικό νόμο 4093/12. 

Πηγή: www.judex.gr
Νομικά Νέα
30-11-19

Το Δικαίωμα του πολίτη στην περιβαλλοντική ενημέρωση. 

Συνοπτικό άρθρο για τα δικαιώματα του πολίτη και αντίστοιχα τις υποχρεώσεις της Διοίκησης στο ζήτημα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ στις 17.11.2019

Διαθέσιμο και εδώ:

https://e-thessalia.gr/to-dikaioma-toy-politi-sti-perivallontiki-enimerosi/02-09-19
Αίτηση προσωρινής διακοπής λειτουργίας σταθμών κινητής τηλεφωνίας και απομάκρυνσης εγκατεστημένων κεραιών και μηχανημάτων. Εκπομπή επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από βάσεις κινητής τηλεφωνίας. Απαράδεκτο το αίτημα περί απειλής προσωπικής κράτησης, εφόσον δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου. Ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης σωματικής και ψυχικής βλάβης. Αρχές αναλογικότητας και οικονομικής ελευθερίας. Δεκτή.
02-09-19

Σημαντική απόφαση  του ΣτΕ δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια, ακυρώνει ως «ανεφάρμοστες» και «αντισυνταγματικές» τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει σε πολλές εκατοντάδες οικισμούς,  με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κλπ) και αποφάσεις Δήμων και θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σε αυτές τις περιοχές.

Το συνολικό κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί μετά την καθαρογραφή της απόφασης. 

Πηγή: Νόμος & Φύση13-06-19
 Η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο μισθωμένο χώρο δώματος πολυκατοικίας, παραβιάζει τον κανονισμό της πολυκατοικίας που θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις φέρουσες το χαρακτήρα δουλείας που αντιτάσσονται και κατά τρίτων – μισθωτών. Αναγνωρίζει τους ενάγοντες δικαιούχους πραγματικής δουλείας με περιεχόμενο την απαγόρευση της χρήσης του δουλεύοντος ως επαγγελματικού χώρου και την απαγόρευση χρήσης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενοίκων της πολυκατοικίας. Υποχρεώνει τις εναγόμενες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να άρουν την προσβολή, διατάσσει διακοπή λειτουργίας των σταθμών βάσης και καθαίρεση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Η προσβολή του δικαιώματος δουλείας συνιστά αδικοπραξία – επιδίκαση ηθικής βλάβης στους ενάγοντες.


13-06-19
Οικονομική ελευθερία – Δικαίωμα στην υγεία – Απαγόρευση καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – Ανίσχυρη διάταξη νόμου περί εξαίρεσης από την απαγόρευση με την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος (τέλους)

Lawspot.gr


04-06-19
  Αντιστυνταγματική η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων από δασικούς χάρτες.


03-06-19
Δεν είναι έγκυρη η καταρτιση δικαιοπραξίας με αντικείμενο την αποκλειστική χρήση θέσεων στάθμευσης σε πιλοτή σε τρίτους εφόσον αυτοί δεν έχουν στην κυριότητα τους αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία στην πολυκατοικία. Αρνητική αγωγή. 


linkedin twitter
 
 
site created and hosted by