ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναγκαστική υπογραφή συμβολαίου για τους ερασιτέχνες αθλητές καλαθόσφαιρας
 ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναγκαστική υπογραφή συμβολαίου για τους ερασιτέχνες αθλητές καλαθόσφαιρας Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ τη δέσμευση των ερασιτεχνών καλαθοσφαιριστών με το σωματείο τους
Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας διάταξη του « Κανονισμού σχέσεων των καλαθοσφαιριστών με τα τμήματα αμειβομένων καλαθοσφαιριστών σωματείων ή με τις καλαθοσφαιριστικές ανώνυμες εταιρείες». Βάσει της επίμαχης ρύθμισης, οι ερασιτέχνες καλαθοσφαιριστές υποχρεούνται, με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, να υπογράφουν τριετές συμβόλαιο με το τμήμα αμειβομένων αθλητών του σωματείου που ανήκουν, χωρίς δικαίωμα επιβολής όρων και χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης με άλλη ομάδα, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητών Καλαθοσφαίρισης, ζητώντας να ακυρωθεί η από το 2001 υπουργική απόφαση, με την οποία κυρώθηκε ο επίμαχος κανονισμός.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 2526/2013 απόφασή του, έκρινε την εν λόγω δέσμευση αντισυνταγματική και αντιβαίνουσα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα στο αρ. 39 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Οι Σύμβουλοι διαπίστωσαν, ότι υφίσταται περιορισμός στην κατοχυρωμένη στο αρ.5 του Συντάγματος οικονομική ελευθερία, και μάλιστα περιορισμός «υπέρμετρος, μη τελών σε αναλογία με τους επιδιωκομένους σκοπούς, που είναι η ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και η εξασφάλιση της ισορροπίας ανάμεσα στα διάφορα αθλητικά νομικά πρόσωπα». Επιβαρυντικό δε στοιχείο συνιστά, σύμφωνα με την απόφαση «η μη παροχή δυνατότητας στάθμισης, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, του συμφέροντος του αθλητή και των δαπανών, στις οποίες πράγματι υπεβλήθη για την κατάρτισή του το οικείο αθλητικό σωματείο», καθώς και «ο μονομερής
καθορισμός των όρων των συμβολαίων από το το τμήμα αμειβομένων αθλητών ή την αθλητική ανώνυμη εταιρεία».

Ως εκ τούτου κρίθηκε παράνομη και η αντισυνταγματική η ως άνω υποχρεωτική δέσμευση, καθώς δεν εξασφαλίζεται ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις του σωματείου, του δημοσίου συμφέροντος και της ανάγκης προστασίας του συμφέροντος του αθλητή.
Νομικά Νέα
30-11-19

Το Δικαίωμα του πολίτη στην περιβαλλοντική ενημέρωση. 

Συνοπτικό άρθρο για τα δικαιώματα του πολίτη και αντίστοιχα τις υποχρεώσεις της Διοίκησης στο ζήτημα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ στις 17.11.2019

Διαθέσιμο και εδώ:

https://e-thessalia.gr/to-dikaioma-toy-politi-sti-perivallontiki-enimerosi/02-09-19
Αίτηση προσωρινής διακοπής λειτουργίας σταθμών κινητής τηλεφωνίας και απομάκρυνσης εγκατεστημένων κεραιών και μηχανημάτων. Εκπομπή επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από βάσεις κινητής τηλεφωνίας. Απαράδεκτο το αίτημα περί απειλής προσωπικής κράτησης, εφόσον δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου. Ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης σωματικής και ψυχικής βλάβης. Αρχές αναλογικότητας και οικονομικής ελευθερίας. Δεκτή.
02-09-19

Σημαντική απόφαση  του ΣτΕ δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια, ακυρώνει ως «ανεφάρμοστες» και «αντισυνταγματικές» τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει σε πολλές εκατοντάδες οικισμούς,  με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κλπ) και αποφάσεις Δήμων και θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σε αυτές τις περιοχές.

Το συνολικό κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί μετά την καθαρογραφή της απόφασης. 

Πηγή: Νόμος & Φύση13-06-19
 Η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο μισθωμένο χώρο δώματος πολυκατοικίας, παραβιάζει τον κανονισμό της πολυκατοικίας που θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις φέρουσες το χαρακτήρα δουλείας που αντιτάσσονται και κατά τρίτων – μισθωτών. Αναγνωρίζει τους ενάγοντες δικαιούχους πραγματικής δουλείας με περιεχόμενο την απαγόρευση της χρήσης του δουλεύοντος ως επαγγελματικού χώρου και την απαγόρευση χρήσης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενοίκων της πολυκατοικίας. Υποχρεώνει τις εναγόμενες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να άρουν την προσβολή, διατάσσει διακοπή λειτουργίας των σταθμών βάσης και καθαίρεση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Η προσβολή του δικαιώματος δουλείας συνιστά αδικοπραξία – επιδίκαση ηθικής βλάβης στους ενάγοντες.


13-06-19
Οικονομική ελευθερία – Δικαίωμα στην υγεία – Απαγόρευση καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – Ανίσχυρη διάταξη νόμου περί εξαίρεσης από την απαγόρευση με την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος (τέλους)

Lawspot.gr


04-06-19
  Αντιστυνταγματική η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων από δασικούς χάρτες.


03-06-19
Δεν είναι έγκυρη η καταρτιση δικαιοπραξίας με αντικείμενο την αποκλειστική χρήση θέσεων στάθμευσης σε πιλοτή σε τρίτους εφόσον αυτοί δεν έχουν στην κυριότητα τους αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία στην πολυκατοικία. Αρνητική αγωγή. 


linkedin twitter
 
 
site created and hosted by