Facebook: Η χρήση της επιλογής “Like”
Facebook: Η χρήση της επιλογής “Like” συνιστά συνταγματικώς προστατευόμενη ελευθερία της έκφρασης
Σύμφωνα με απόφαση του αμερικανικού Ομοσπονδιακού Εφετείου

Facebook: Η χρήση της επιλογής “Like” συνιστά συνταγματικώς προστατευόμενη ελευθερία της έκφρασης
Σύμφωνα με απόφαση του αμερικανικού Ομοσπονδιακού Εφετείου

Το Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ έκρινε, ότι η χρήση της επιλογής “Like” στο Facebook συνιστά συνταγματικά κατοχυρωμένη «ελευθερία της έκφρασης», η οποία προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιβάρυνση επαγγελματικής κατάστασης δημοσίων υπαλλήλων.

Η υπόθεση αφορά πέντε διορισθέντες από τον αστυνομικό διευθυντή του Hampton, στη Virginia, οι οποίοι τον κατηγόρησαν, ότι δεν ανανέωσε τις συμβάσεις τους, εξαιτίας της στήριξης που εκείνοι παρείχαν, μέσω Facebook, στην καμπάνια του αντιπάλου του.

Το δικαστήριο έκρινε [PDF], ότι μια τέτοια εκδήλωση δε συγκρούεται σε καμία περίπτωση με τα καθήκοντα του δημοσίου υπαλλήλου και ότι η επιλογή “Like” στο Facebook συνιστά συνταγματικώς προστατευόμενη μορφή ελευθερίας της έκφρασης και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, «η Πρώτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος προστατεύει ρητά τους δημοσίους υπαλλήλους, ορίζοντας ότι δεν μπορούν να απολυθούν επειδή δεν πρόσκεινται σε κάποιο κόμμα ή υποψήφιο».

Το Εφετείο έκρινε επίσης, ότι η υποστήριξη μιας παράταξης ή ενός υποψηφίου δε συνιστά θετική προϋπόθεση αποτελεσματικής εκπλήρωσης των καθηκόντων του δημοσίου υπαλλήλου.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι ο εναγόμενος αστυνομικός διευθυντής αθωώθηκε λόγω ασυλίας και ανεπαρκών αποδείξεων για την άρση αυτής.

Πηγή www.lawnet.gr

Νομικά Νέα
30-11-19

Το Δικαίωμα του πολίτη στην περιβαλλοντική ενημέρωση. 

Συνοπτικό άρθρο για τα δικαιώματα του πολίτη και αντίστοιχα τις υποχρεώσεις της Διοίκησης στο ζήτημα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ στις 17.11.2019

Διαθέσιμο και εδώ:

https://e-thessalia.gr/to-dikaioma-toy-politi-sti-perivallontiki-enimerosi/02-09-19
Αίτηση προσωρινής διακοπής λειτουργίας σταθμών κινητής τηλεφωνίας και απομάκρυνσης εγκατεστημένων κεραιών και μηχανημάτων. Εκπομπή επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από βάσεις κινητής τηλεφωνίας. Απαράδεκτο το αίτημα περί απειλής προσωπικής κράτησης, εφόσον δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου. Ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης σωματικής και ψυχικής βλάβης. Αρχές αναλογικότητας και οικονομικής ελευθερίας. Δεκτή.
02-09-19

Σημαντική απόφαση  του ΣτΕ δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια, ακυρώνει ως «ανεφάρμοστες» και «αντισυνταγματικές» τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει σε πολλές εκατοντάδες οικισμούς,  με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κλπ) και αποφάσεις Δήμων και θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σε αυτές τις περιοχές.

Το συνολικό κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί μετά την καθαρογραφή της απόφασης. 

Πηγή: Νόμος & Φύση13-06-19
 Η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο μισθωμένο χώρο δώματος πολυκατοικίας, παραβιάζει τον κανονισμό της πολυκατοικίας που θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις φέρουσες το χαρακτήρα δουλείας που αντιτάσσονται και κατά τρίτων – μισθωτών. Αναγνωρίζει τους ενάγοντες δικαιούχους πραγματικής δουλείας με περιεχόμενο την απαγόρευση της χρήσης του δουλεύοντος ως επαγγελματικού χώρου και την απαγόρευση χρήσης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενοίκων της πολυκατοικίας. Υποχρεώνει τις εναγόμενες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να άρουν την προσβολή, διατάσσει διακοπή λειτουργίας των σταθμών βάσης και καθαίρεση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Η προσβολή του δικαιώματος δουλείας συνιστά αδικοπραξία – επιδίκαση ηθικής βλάβης στους ενάγοντες.


13-06-19
Οικονομική ελευθερία – Δικαίωμα στην υγεία – Απαγόρευση καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – Ανίσχυρη διάταξη νόμου περί εξαίρεσης από την απαγόρευση με την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος (τέλους)

Lawspot.gr


04-06-19
  Αντιστυνταγματική η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων από δασικούς χάρτες.


03-06-19
Δεν είναι έγκυρη η καταρτιση δικαιοπραξίας με αντικείμενο την αποκλειστική χρήση θέσεων στάθμευσης σε πιλοτή σε τρίτους εφόσον αυτοί δεν έχουν στην κυριότητα τους αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία στην πολυκατοικία. Αρνητική αγωγή. 


linkedin twitter
 
 
site created and hosted by