Απόφαση του ΕΔΑΔ δικαιώνει δημοσιογράφους για τη χρήση κρυφής κάμερας
Η υπόθεση αφορούσε την καταδίκη τεσσάρων δημοσιογράφων οι οποίοι κατέγραψαν και μετέδωσαν συνέντευξη ασφαλιστικού συμβούλο

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έκριναν ότι η Ελβετία παραβίασε το νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με το να καταδικάσει τέσσερις δημοσιογράφους που χρησιμοποίησαν κρυμμένη κάμερα για να καταγράψουν συνέντευξη την οποία αργότερα μετέδωσαν στην τηλεόραση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε κατά πλειοψηφία ότι στοιχειοθετείται παράβαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για την ελευθερία της έκφρασης.

Η υπόθεση αφορούσε την καταδίκη τεσσάρων δημοσιογράφων επειδή κατέγραψαν και μετέδωσαν συνέντευξη ασφαλιστικού συμβούλου, χρησιμοποιώντας κρυφή κάμερα, ως μέρος τηλεοπτικής εκπομπής που σκοπό είχε να καταδικάσει τις παραπλανητικές συμβουλές που δίνουν οι ασφαλιστές.

Για πρώτη φορά, το Δικαστήριο κλήθηκε να εξετάσει αίτηση που αφορούσε στην χρήση κρυφών καμερών από δημοσιογράφους, για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σε θέμα γενικού ενδιαφέροντος, όπου το άτομο το οποίο βιντεοσκοπήθηκε επιλέχθηκε ως αντιπροσωπευτικό ενός συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου, και όχι σε προσωπικό επίπεδο.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή του ασφαλιστή, που είχε απορρίψει την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του στην εν λόγω συνέντευξη, δεν ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να υπερισχύσει του ενδιαφέροντος του κοινού για πληροφόρηση, σχετικά με την τυχόν αντιεπαγγελματική συμπεριφορά στον κλάδο των ασφαλιστών.

Πηγή : www.lawnet.gr
Νομικά Νέα
30-11-19

Το Δικαίωμα του πολίτη στην περιβαλλοντική ενημέρωση. 

Συνοπτικό άρθρο για τα δικαιώματα του πολίτη και αντίστοιχα τις υποχρεώσεις της Διοίκησης στο ζήτημα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ στις 17.11.2019

Διαθέσιμο και εδώ:

https://e-thessalia.gr/to-dikaioma-toy-politi-sti-perivallontiki-enimerosi/02-09-19
Αίτηση προσωρινής διακοπής λειτουργίας σταθμών κινητής τηλεφωνίας και απομάκρυνσης εγκατεστημένων κεραιών και μηχανημάτων. Εκπομπή επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από βάσεις κινητής τηλεφωνίας. Απαράδεκτο το αίτημα περί απειλής προσωπικής κράτησης, εφόσον δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου. Ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης σωματικής και ψυχικής βλάβης. Αρχές αναλογικότητας και οικονομικής ελευθερίας. Δεκτή.
02-09-19

Σημαντική απόφαση  του ΣτΕ δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια, ακυρώνει ως «ανεφάρμοστες» και «αντισυνταγματικές» τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει σε πολλές εκατοντάδες οικισμούς,  με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κλπ) και αποφάσεις Δήμων και θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σε αυτές τις περιοχές.

Το συνολικό κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί μετά την καθαρογραφή της απόφασης. 

Πηγή: Νόμος & Φύση13-06-19
 Η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο μισθωμένο χώρο δώματος πολυκατοικίας, παραβιάζει τον κανονισμό της πολυκατοικίας που θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις φέρουσες το χαρακτήρα δουλείας που αντιτάσσονται και κατά τρίτων – μισθωτών. Αναγνωρίζει τους ενάγοντες δικαιούχους πραγματικής δουλείας με περιεχόμενο την απαγόρευση της χρήσης του δουλεύοντος ως επαγγελματικού χώρου και την απαγόρευση χρήσης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενοίκων της πολυκατοικίας. Υποχρεώνει τις εναγόμενες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να άρουν την προσβολή, διατάσσει διακοπή λειτουργίας των σταθμών βάσης και καθαίρεση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Η προσβολή του δικαιώματος δουλείας συνιστά αδικοπραξία – επιδίκαση ηθικής βλάβης στους ενάγοντες.


13-06-19
Οικονομική ελευθερία – Δικαίωμα στην υγεία – Απαγόρευση καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – Ανίσχυρη διάταξη νόμου περί εξαίρεσης από την απαγόρευση με την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος (τέλους)

Lawspot.gr


04-06-19
  Αντιστυνταγματική η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων από δασικούς χάρτες.


03-06-19
Δεν είναι έγκυρη η καταρτιση δικαιοπραξίας με αντικείμενο την αποκλειστική χρήση θέσεων στάθμευσης σε πιλοτή σε τρίτους εφόσον αυτοί δεν έχουν στην κυριότητα τους αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία στην πολυκατοικία. Αρνητική αγωγή. 


linkedin twitter
 
 
site created and hosted by