Ημερίδα
Hμερίδα με θέμα «Δασικοί Χάρτες, προβλήματα και προοπτικές», συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας, το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Μαγνησίας, το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας και ο Σύλλογος Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών Μαγνησίας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, στις 6 το απόγευμα στο χώρο του αμφιθεάτρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την Οργανωτική Επιτροπή, της εκδήλωσης αποτελούν οι κ.κ. Βασίλειος Μπακαλιάνος, Γενικός Γραμματέας Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Νάνσυ Καπούλα, Πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας, Όλγα Χριστοπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Κωνσταντίνος, Χριστόπουλος Πολιτικός Μηχανικός Π.Θ.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

18:00 – 18:15 Έναρξη – Καλωσόρισμα
18:15 – 18:30 Ανάρτηση Δασικών Χαρτών στην Π.Ε. Μαγνησίας
Δημητρακοπούλου – Μπίλλιου Ελένη, Δασολόγος – Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας
Γάκης Στέργιος, Δασολόγος – Προϊστάμενος Τμήματος Χαρτογραφήσεων Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας
18:30 -18:45 Δασικοί Χάρτες – Δασολόγιο – Ιδιοκτησία:
Θεωρητικά και Πρακτικά ζητήματα

Χαϊνταρλής Μάριος, Δικηγόρος – Επίκουρος Καθηγητής Δικαίου Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
18:45 – 19:00 Διευκρινίσεις και Προβλήματα που ανέκυψαν
από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών
Μάμαλης Σπυρίδων, Γεωπόνος – Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

19:00 – 19:15 Τοπογραφικά Διαγράμματα και Φωτοερμηνείες.
Η χρήση τους ως Εργαλεία στην υποβολή
αντίρρησης επί της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών
Αποστόλου Χρυσόστομος, Διπλ. Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός – Πρόεδρος Διπλ. Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Τμήματος Μαγνησίας
19:15 – 19:30 Νομικά ζητήματα από την εφαρμογή των Δασικών Χαρτών
Βασιλικός Μιχαήλ, Δικηγόρος – Ταμίας Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου
19:30 – 19:45 Η Νομολογιακή προσέγγιση στις δασικές διαφορές
Μόσχος Νικόλαος, Δικηγόρος

19:45 – 20:00 Η κτήση εμπράγματων δικαιωμάτων σε δάσος/
δασική έκταση και το τεκμήριο κυριότητας
του Δημοσίου
Κόνσουλας Ιωάννης, Συμβολαιογράφος – Πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας
20:00 – 20:15 Εξέλιξη κατάρτισης Δασικών Χαρτών και διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων
Γρηγοροπούλου Ελένη, Διπλ. Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός – στέλεχος ΕΚΧΑ
20:15 – 21:00 Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Νομικά Νέα
30-11-19

Το Δικαίωμα του πολίτη στην περιβαλλοντική ενημέρωση. 

Συνοπτικό άρθρο για τα δικαιώματα του πολίτη και αντίστοιχα τις υποχρεώσεις της Διοίκησης στο ζήτημα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ στις 17.11.2019

Διαθέσιμο και εδώ:

https://e-thessalia.gr/to-dikaioma-toy-politi-sti-perivallontiki-enimerosi/02-09-19
Αίτηση προσωρινής διακοπής λειτουργίας σταθμών κινητής τηλεφωνίας και απομάκρυνσης εγκατεστημένων κεραιών και μηχανημάτων. Εκπομπή επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από βάσεις κινητής τηλεφωνίας. Απαράδεκτο το αίτημα περί απειλής προσωπικής κράτησης, εφόσον δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου. Ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης σωματικής και ψυχικής βλάβης. Αρχές αναλογικότητας και οικονομικής ελευθερίας. Δεκτή.
02-09-19

Σημαντική απόφαση  του ΣτΕ δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια, ακυρώνει ως «ανεφάρμοστες» και «αντισυνταγματικές» τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει σε πολλές εκατοντάδες οικισμούς,  με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κλπ) και αποφάσεις Δήμων και θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σε αυτές τις περιοχές.

Το συνολικό κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί μετά την καθαρογραφή της απόφασης. 

Πηγή: Νόμος & Φύση13-06-19
 Η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο μισθωμένο χώρο δώματος πολυκατοικίας, παραβιάζει τον κανονισμό της πολυκατοικίας που θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις φέρουσες το χαρακτήρα δουλείας που αντιτάσσονται και κατά τρίτων – μισθωτών. Αναγνωρίζει τους ενάγοντες δικαιούχους πραγματικής δουλείας με περιεχόμενο την απαγόρευση της χρήσης του δουλεύοντος ως επαγγελματικού χώρου και την απαγόρευση χρήσης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενοίκων της πολυκατοικίας. Υποχρεώνει τις εναγόμενες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να άρουν την προσβολή, διατάσσει διακοπή λειτουργίας των σταθμών βάσης και καθαίρεση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Η προσβολή του δικαιώματος δουλείας συνιστά αδικοπραξία – επιδίκαση ηθικής βλάβης στους ενάγοντες.


13-06-19
Οικονομική ελευθερία – Δικαίωμα στην υγεία – Απαγόρευση καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – Ανίσχυρη διάταξη νόμου περί εξαίρεσης από την απαγόρευση με την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος (τέλους)

Lawspot.gr


04-06-19
  Αντιστυνταγματική η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων από δασικούς χάρτες.


03-06-19
Δεν είναι έγκυρη η καταρτιση δικαιοπραξίας με αντικείμενο την αποκλειστική χρήση θέσεων στάθμευσης σε πιλοτή σε τρίτους εφόσον αυτοί δεν έχουν στην κυριότητα τους αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία στην πολυκατοικία. Αρνητική αγωγή. 


linkedin twitter
 
 
site created and hosted by