Ειρ. Σητείας: Υπαγωγή “υπερχρεωμένου” εμπόρου στο «Νόμο Κατσέλη».
Δεκτή έκανε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων υπερχρεωμένου συνταξιούχου εμπόρου το Ειρηνοδικείο Σητεία.


Το Ειρηνοδικείο Σητείας έκανε δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων συνταξιούχου υπερχρεωμένου εμπόρου και της συζύγου του, διατάσσοντας την υπαγωγή τους στο Ν.3869/2010 για την ανακούφιση των δανειοληπτών και «φρενάροντας» την προσπάθεια τράπεζας να επιταχύνει την αποπληρωμή της οφειλής του, μέσω αναγκαστικής εκτέλεσης.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική απόφαση που δημιουργεί νομολογιακό προηγούμενο, καθώς το δικαστήριο έκρινε, ότι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «Νόμου Κατσέλη» υπάγονται και οι πρώην έμποροι ακόμη και για τα εμπορικά χρέη τους, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι την απώλεια της εμπορικής τους ιδιότητας δεν είχαν τεθεί σε κατάσταση παύσης των πληρωμών τους αλλά εξυπηρετούσαν κανονικά τα χρέη τους.
Ο αιτών είναι 66 ετών, σήμερα συνταξιοδοτημένος και μέχρι πρότινος διατηρούσε επιχείρηση σούπερ μάρκετ, που έκλεισε φορολογικά στα τέλη του 2011. Στις αρχές του 2013 ο υπερχρεωμένος συνταξιούχος μαζί με την άνεργη σύζυγό του ζήτησαν την υπαγωγή τους στο Ν 3869/2010 και τη σχετική ρύθμιση των χρεών τους. Ωστόσο, η Τράπεζα, αν και ενήμερη για την κίνηση αυτή, έκανε αίτηση έκδοση διαταγής πληρωμής, ζητώντας μάλιστα την επίσπευσή της.

Το Ειρηνοδικείο Σητείας απέρριψε τα επιχειρήματα του συνηγόρου της Τράπεζας, ότι πρόκειται για εμπορικά χρέη που προέρχονταν από τη λειτουργία της επιχείρησης σούπερ μάρκετ και με την υπ’ αριθμ. 91/2013 απόφασή του ανέστειλε την αναγκαστική εκτέλεση, απαγορεύοντας παράλληλα την εγγραφή προσημείωσης σε υποθήκη, κρίνοντας ότι η αίτηση του ζευγαριού για ρύθμιση των χρεών τους θα ευδοκιμήσει.

Πηγή: Lawnet 

Νομικά Νέα
30-11-19

Το Δικαίωμα του πολίτη στην περιβαλλοντική ενημέρωση. 

Συνοπτικό άρθρο για τα δικαιώματα του πολίτη και αντίστοιχα τις υποχρεώσεις της Διοίκησης στο ζήτημα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ στις 17.11.2019

Διαθέσιμο και εδώ:

https://e-thessalia.gr/to-dikaioma-toy-politi-sti-perivallontiki-enimerosi/02-09-19
Αίτηση προσωρινής διακοπής λειτουργίας σταθμών κινητής τηλεφωνίας και απομάκρυνσης εγκατεστημένων κεραιών και μηχανημάτων. Εκπομπή επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από βάσεις κινητής τηλεφωνίας. Απαράδεκτο το αίτημα περί απειλής προσωπικής κράτησης, εφόσον δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου. Ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης σωματικής και ψυχικής βλάβης. Αρχές αναλογικότητας και οικονομικής ελευθερίας. Δεκτή.
02-09-19

Σημαντική απόφαση  του ΣτΕ δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια, ακυρώνει ως «ανεφάρμοστες» και «αντισυνταγματικές» τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει σε πολλές εκατοντάδες οικισμούς,  με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κλπ) και αποφάσεις Δήμων και θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σε αυτές τις περιοχές.

Το συνολικό κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί μετά την καθαρογραφή της απόφασης. 

Πηγή: Νόμος & Φύση13-06-19
 Η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο μισθωμένο χώρο δώματος πολυκατοικίας, παραβιάζει τον κανονισμό της πολυκατοικίας που θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις φέρουσες το χαρακτήρα δουλείας που αντιτάσσονται και κατά τρίτων – μισθωτών. Αναγνωρίζει τους ενάγοντες δικαιούχους πραγματικής δουλείας με περιεχόμενο την απαγόρευση της χρήσης του δουλεύοντος ως επαγγελματικού χώρου και την απαγόρευση χρήσης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενοίκων της πολυκατοικίας. Υποχρεώνει τις εναγόμενες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να άρουν την προσβολή, διατάσσει διακοπή λειτουργίας των σταθμών βάσης και καθαίρεση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Η προσβολή του δικαιώματος δουλείας συνιστά αδικοπραξία – επιδίκαση ηθικής βλάβης στους ενάγοντες.


13-06-19
Οικονομική ελευθερία – Δικαίωμα στην υγεία – Απαγόρευση καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – Ανίσχυρη διάταξη νόμου περί εξαίρεσης από την απαγόρευση με την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος (τέλους)

Lawspot.gr


04-06-19
  Αντιστυνταγματική η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων από δασικούς χάρτες.


03-06-19
Δεν είναι έγκυρη η καταρτιση δικαιοπραξίας με αντικείμενο την αποκλειστική χρήση θέσεων στάθμευσης σε πιλοτή σε τρίτους εφόσον αυτοί δεν έχουν στην κυριότητα τους αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία στην πολυκατοικία. Αρνητική αγωγή. 


linkedin twitter
 
 
site created and hosted by